מרבה עיניים: אולי נתחיל מהתערוכה ‘ירמסוך’ (מוזיאון אורי ורמי נחושתן, אוצרת: סמדר קרן, עד ה-8.8.20). איך בעצם התחיל כל הפרויקט הזה של צילום אבנים וההכפלה הסימטרית שלהן במחשב, שמולידה את הפיגורות הפסיכודליות האלה?
נטעלי שלוסר: ברחתי למדבר. היו כמה סיבות, שאחת מהן זה איזה עוול שנעשה לי, חטפתי כזו מכה בחיים המקצועיים, בקשר לחיבורים שכתבתי, ברמה של ‘ירמסוך’ (מחייכת), וגם היה בדיוק את המקרה של בועז ארד, והפייסבוק נהיה העולם והעולם נהיה קודר, והדעות שהיו בפייסבוק, זה היה מאד אלים. בעקבות זה הרגשתי שכדי להגיע לממד החסר באמנות, אני כבר לא יכולה לעשות את זה עם פמיניזם. אבל את כל זה נשים בצד, כי שמתי את זה מאחור והלכתי למדבר.
במדבר ישבתי מתחת לשמש והסתכלתי על הצל בין אבנים וסלעים ופתאום היה משהו שהאיר מולי חזק, הייתי מסונוורת מראש, אז לא ראיתי כלום. ידעתי שעבר מולי משהו, אז צילמתי את כל האבנים מולי, ממש עברתי אבן-אבן וצילמתי בלי לראות. כבר בדרך הביתה ידעתי שאני הולכת לעשות לאבנים הכפלה בסימטריה, הרגשתי שבאבן יש היפר-אינפורמיישן-ביונד-קפסיטי, וידעתי שההכפלה של זה בסימטריה תהפוך מופשט לפיגורטיבי ותתן לנו אחיזה להתחיל להכנס פנימה עם המבט למקומות שאנחנו לא רואים שאנחנו רואים. הגעתי הביתה, לא הספקתי לעשות מקלחת או ארוחת ערב, הייתי מוכרחה לפתוח מחשב, להעלות את הקבצים, ולהתקרב אל האבן, להתקרב ולהתקרב. ישר עשיתי להן סימטריות, וכבר באותו יום יצאו ‘נשר ציפור כתר קוברה’ ו’הכד של המזרח הקדום בערבה’. זה הפתיע אותי הרבה יותר ממה שציפיתי. על ‘נשר ציפור כתר קוברה’ אמרתי: מה זה, זה מצרים העתיקה. ואיך האור שנשפך על הכד כמו העידן החדש נשפך על הפרהיסטוריה. ואז הרמתי את הראש מהמסך והסתכלתי על איזו נקודה בחדר, על שום דבר, אבל דרכה עברתי למדבר, וחשבתי לעצמי: יש שם ממלכה שלמה שמחכה להזנקה, חצי ממנה כבר חצובה באבן, מחכה מאז הפרהיסטוריה שמישהו יבוא מהצד השני של ההיסטוריה ויקים אותה לתחייה, יחבר משני הצדדים את האבן עם הדיגיטלי.

נשר ציפור כתר קוברה, 2018 (ו התצלום המקורי משמאל)

הכד הקדום של המזרח בערבה, 2018 (והתצלום המקורי משמאל)
מ.ע: מאז האירוע במדבר כל מה שעשית היה עם הסימטריה. את בעצם בהפסקה מציור?
נ.ש: כן, אבל עכשיו אני רוצה לחזור.
מ.ע: למרות שאת חלק מהצילומים הסימטריים העברת גם דרך תהליך של רישום על נייר.
נ.ש: כן, זה התכשיט הרוחני. הפרוייקט הזה לקח אותי לעבודה במדיומים אחרים מציור. זה התאים לתקופת ההריון והמרחק שלקחתי מהציור בגלל הטרפנטין. אפשר לראות בסיפור יקיצת הממלכה את הדרך אל שתי פרקטיקות עיקריות ושונות זו מזו בעבודת הסטודיו, האחת נגזרת מהצלמית והשנייה מהחתך החוצה אותה במרכזה. הצלמיות מעירות את הממלכה והחתך מוסר את התכשיט הרוחני של הפרוייקט והוא עיקר העניין ברישומים. אני רושמת את הדמויות המתפשטות סמוך לציר ההכפלה - שלא היו עולות על דעתי אלמלא הכלי של סימטריה על אבן - ומפרידה אותן זו מזו על ניירות רבים.
אגב, בשם ‘ירמסוך’ טמונים גם רמזים על ההממלכה העתידית: ‘ירימו וימסכו’, כלומר עכשיו את תספגי אבל אחר כך תתרוממי. עברתי על כל אבן בכל אתר חפירות שהייתי בו, הצטרפתי לסיורים בתל לכיש, תל קסילה, עיר דוד, חרשתי, מרגלות המקדש הכלקוליתי בעין גדי, אתר של התרבות הירמוכית ליד הירמוך, ותוך כדי שאני אוספת תוצאות בסימטריה, אני מנסה להבין איפה בעצם נמצאת הממלכה.

מסיכת הציפור, 2019, קולאז' של רישום והדפסה דיגיטלית
מ.ע: את ממש מחפשת קשר אימננטי בין הדימויים שיוצאים מהאבנים והמקום עצמו?
נ.ש: לא. חיפשתי תרבות חומרית אחת שתאחד תחתיה את התוצאות השונות לממלכה אחת. זה עזר לי ללכת לסיורים בחפירות ארכיאולוגיות כי אז אני יודעת את השנה שבה עובדה האבן, ויש להם את הכלים לחקור ממלכות קדומות, ואם אני רוצה להקים ממלכה, כדאי שאני אדע איך מאפיינים אחת. תל לכיש לא נתן לי בציר טוב של אבנים, הן היו אאוט-אוף-פוקוס. לא היתה לי שם אף תוצאה. בתל קסילה, הפריפריה המקראית של פלשת, הרגשתי שאני יכולה לעשות את כל הפרויקט שם. גם בעין גדי, מדהים, התקופה הכלקוליתית, נחושת ואבן, זו התקופה הפרהיסטורית האחרונה. ואז חשבתי לעשות פסל שהוא חצי אבן וחצי יציקת נחושת. כבר בפרהיסטוריה יצרו כלים מנחושת בטכניקה של שעווה נעלמת. מצאו ארבע מאות חפצי נחושת במערת המטמון בחפירות נחל משמר שככל הנראה שימשו לפולחן. היום אפשר לסרוק את האבן, ליצור מודל בתלת-ממד של החצי השני בסימטריה, להדפיס בשעווה ולעשות יציקת נחושת בשעווה נעלמת, ואז לחבר את שני החצאים, הנחושת והאבן.
‘ירמסוך’ זו אבן שמצאתי על גדות נהר הירמוך, בין הנהר לכפר הירמוכי, בפסולת אתר החפירה. הייתי שם שלוש פעמים עד שמצאתי את האבן, בפעם הראשונה הייתי רק במוזיאון של התרבות הירמוכית, היה חם מדי בשביל להגיע לשטח, שם הראו לנו את צלמית הפריון המזוהה עם האזור. אז חשבתי: אוקי, אני אלך לחלוקי הנחל ואמצא צלמית משלי.
מ.ע: עניין ההכפלה היה קשור לזה שהיית בהריון באותה תקופה?
נ.ש: בהריון עצמו מאד אהבתי לסחוב אבנים.
מ.ע: ההכפלה הזו כאילו יוצרת זהב מחול, היא מדובבת את האבן הסתומה, נותנת פשר.
נ.ש: זה עושה לי אסוציאציה לזה שהכניסה של האנושות להיסטוריה היתה דרך האות הכתובה. לפני התקופה המקראית היו באזור שתי מעצמות, מצרים ומסופוטמיה, והיה להן את הכתב, ולעמים שחיו פה, בארץ החולות, לא היה. וכשהממלכות היו צריכות להעביר הודעות אחת לשנייה השליחים היו עוברים פה, והם גם כתבו על העמים שחיו כאן, שלא כתבו בעצמם. ואני הרגשתי הזדהות איתם, הרגשתי שכאילו אני זה העמים שלא כתבו ויש את המעצמות משני הצדדים.
